Peki “Japon Mutfağı” denildiğinde aklınıza ne geliyor? Sushi, Soba, Tempura…
Bilinenin aksine bu yemekler köklü Japon tarihinin yanında, buzdağının sadece görünen kısmı.
“Geleneksel Japon yemeği nedir?” diye sorarsanız, cevabımız Washoku olacaktır.
Japon mutfağı veya uyum anlamına gelir. Tat konusunda olduğu kadar sunumda da uyuma önem veren Washoku’yu; besleyici ve güzel bir sunumla hazırlanan yemekleri uyumlu bir şekilde harmanlamak şeklinde tanımlayabiliriz. Washoku kelimesi sadece Japon yemeklerini değil, Japonya’nın ahenkli doğasını da simgeler. Doğaya duydukları saygı, mevsimsel döngüye verdikleri önem, yaşamlarının her alanında hissedilebilir. Mutfaklarında da yer alan bu mevsimsel farkındalık Washoku’nun önemli özelliklerindendir. Taze malzemelerin uyumu ve birkaç baharat, lezzetli Japon yemeklerinin birçoğunu oluşturabilir.
Hem yemek hem de yeme eylemi anlamına gelmektedir ama daha da ötesi yeme kültürü anlamına gelir. Japon kültüründe yemek yeme eylemine büyük önem verilir. En önemli şeylerden biri yemek öncesi “yemeği minnet ile kabul ediyorum” demektir. Yemek esnasında düzgün otururlar ve böylece tükettikleri yaşama, yani yemeğe saygı gösterirler.
Washoku, geleneksel yanı dışında gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurarak her geçen gün zenginleşmeye devam eden bir kültürdür.
Bu hayranlık uyandıran kültürün eşsiz mutfağını deneyimlemeniz ve Washoku ruhu ile tanışmanız için sizlere birkaç öneri hazırladık.
1- Okonomiyaki
Okonomiyaki, 2.Dünya Savaşı'ndan önce, Japonya'da pirincin kıtlaştığı ve bölge sakinlerinin daha kolay bulunabilen diğer malzemeleri kullanma konusunda yaratıcı olmaları gerektiği zaman, popüler hale gelen krep benzeri bir yemektir.
2- Sukiyaki
Meiji döneminde geleneksel bir Japon yemeği haline gelen Sukiyaki, genel olarak bir kış yemeğidir. Soya sosu, şeker ve mirin karışımı içinde sığ bir demir tencerede yavaşça kaynatılır. Malzemeler küçük bir kase çiğ çırpılmış yumurta içerisine batırılarak yenir.
3- Nikujaga
Nikujaga, tatlandırılmış soya sosuyla haşlanmış et, patates ve soğandan oluşan bir yemektir. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında Japon İmparatorluk Donanması şefleri tarafından Tōgō Heihachirō isteği sonucu icat edilmiştir.
4- Oyako-Don
Oyako-Don, pirinçte ana yemek olarak servis edilen Donburi çeşitlerinden biridir. Oyako, İngilizce'de ebeveyn ve çocuk anlamına gelir. Adı sizlere biraz tuhaf gelebilir ama Oyako-Don yumurta ve tavuktan yapılır ve ismi bu nedenle seçildiği bilinmektedir.
5- Onigiri
Beyaz pirinçten yapılan, üçgen veya silindir haline getirilen ve genellikle nori sarılmış bir Japon yemeğidir. Onigiri’nin uzun bir geçmişi vardır; MS 1. yüzyıldan kalma kalıntılarda, Onigiri’nin ilkel versiyonları olduğu düşünülen sert bir avuç dolusu pişmiş pirinç keşfedilmiştir. Askerler için erzak veya gezginler için taşınabilir yemek olarak geliştirilen Onigiri, Japon yemek kültürünün önemli bir parçasıdır.
6- Chazuke
Pişmiş pirinç üzerine yeşil çay, dashi veya sıcak su dökerek yapılan basit bir Japon yemeğidir. Chazuke, ilk olarak Heian döneminde popüler hale gelmiş olup, Edo döneminde çay olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hazırlığı kolay olduğundan, pirinci hızlı bir atıştırmalık haline getirmek için harika bir seçenek.
7- Tataki
Palamut veya skipjack ton balığı olarak da bilinen ton balı ile yapılır Tataki'yi modern bir sashimi tarzı olarak düşünebiliriz. Bu yemek, eski zamanlarda Tosa eyaleti olarak bilinen Kochi Eyaleti'nin yerel bir lezzetidir. Bazıları Tataki'nin, Bakumatsu dönem sonunun en önemli samuraylarından biri olan Sakamoto Ryoma tarafından yaratıldığını iddia ediyor. Geleneksel olarak Tataki, büyük bir saman ateşinde çok hızlı pişirilir. Yanmış samandan çıkan duman ete biraz iyi tat verir ve lezzetini daha da artırır. Alevler, balığın dışını kısmen pişirerek yoğun, dumanlı bir barbekü tadı bırakırken, içi çiğ ve sulu sashimi kalitesini koruyor.
8- Kakigōri
Kakigōri, şurup, tatlandırıcı ve genellikle buharlaştırılmış süt veya yoğunlaştırılmış sütle tatlandırılan bir Japon buz tatlısıdır. 11. yüzyılda Japon aristokrasisinin yazın serinlemek için bir yol aramasıyla ortaya çıkmıştır. Kakigōri’yi diğer buzlu tatlılardan ayıran özelliği yeni yağmış kar gibi olmasıdır. En popüler tatları arasında çilek, limon, kiraz, üzüm ve karpuz bulunur.
9- Tapioca
2019 yılının ödüllü içeceği Tapioca! İnciler olarak tanımlanan Tapioca, manyok kökünden elde edilen bir nişastadır. Başlangıçta genel olarak gençler arasında popüler olan bu ürün, sosyal medya aracılığıyla geniş bir ilgi gördü. Japonya'nın Tapioca çılgınlığı, içeceği içmek anlamına gelen "tapiru" fiilinin ortaya çıkmasına bile yol açtı.
10- Sushi
Washoku mutfağı gelişime o kadar açık ki bunu her alanda görmek mümkün!
Teknoloji söz konusu olduğunda akla ilk gelen ülkelerden biri olan Japonya, Sushi yapımında da yeni adımlarla geleneği teknoloji ile birleştirerek üretimde fark yaratmaya devam ediyor.
Dünya’da en popüler yemeklerden biri olan Sushi, Washoku’nun köklü geçmişinden bu yana gelişerek yerini korumaya devam etmekte.
Sushi’nin atası olarak bilinen Narezushi, pirinç ve tuzla fermente edilerek, sadece balık olarak tüketilirmiş. Geçen zaman içerisinde içine sirke eklenerek fermente süresi kısalan ürün, pirinçle beraber tüketilmeye başlanarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Bugün bilinen Sushi 19. Yüzyılda geliştirilmiş ve fermantasyona ihtiyaç duymadan hızlıca hazırlanmaktadır. Taze ve çabuk tüketilmesi gereken bu yemek, özenli bir hazırlık süreci de gerektiriyor.
Sushi uzun tarihi ve çeşitleri ile anlatmakla bitmez. Günümüzde hem yeni tekniklerle şekillenen hem geleneksel Washoku mutfağının önemli yemeklerinden biri olmayı sürdüren Sushi dünyasından birkaç farklı öneri ile sizi bildiklerinizin dışına çıkarıyoruz!
3D Sushi
3D yazıcılarının kullanım alanları her geçen gün genişliyor. Peki bir yazıcının yiyecek üretmesi mümkün desek ne düşünürdünüz?
Şimdi bildiğiniz Sushi’leri unutun! DNA analizinize göre vücudunuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminler enjekte edilerek 3D yazıcılarla hazırlanan son moda bir Sushi düşünün!
Tokyo’da bulunan Sushi Singularity adlı yeni bir restoran, her konuğun sağlık ve besin ihtiyaçlarına göre “hiper kişiselleştirilmiş” 3 boyutlu yazdırılmış suşi servis ediyor. Restoranın alternatif yemek hazırlama yöntemine ek olarak, konuklardan rezervasyon yaparken biyolojik numuneler (sağlık testi kiti aracılığıyla) göndermeleri isteniyor. Bu özel kitlerden toplanan biyometrik ve DNA verileri, kişiselleştirilmiş bir besin infüzyonuna dönüşüyor. Her misafirin besin ihtiyaçlarına göre özelleştirilen kodlanmış suşiler daha sonra 3D yazıcılar ve lazer teknolojisi ile üretiliyor. Henüz açılışı yapılmayan restoran, malzemelerini, tasarımlarını ve lezzetlerini dijitalleştirerek suşide devrim yaratmayı hedefliyor.
Adeta bilim kurgu filmlerinden çıka gelmiş gibi değil mi?
Sushi Burger
Sunumda fark yaratmayı seven Japon mutfağı trend listelerine girecek bir Sushi yorumuyla karşımıza çıkıyor! Burger ve Sushi kombinasyonu kulağa hoş gelmiyor biliyoruz ama bu sandığınız gibi bir şey değil. Bildiğimiz burger ekmeği yerine mirin ile yapılan çıtır içerisine tipik Sushi malzemeleriyle hazırlanan bambaşka bir sunum!
Mozaik Sushi
Basit ama bir o kadar göz dolduran bu Sushi, sunumda uyuma önem veren Washoku’nun son dönem trendlerinden!
Washoku’nun leziz kültürü içerisinde kaybolmamanız için hiçbir neden yok! Tazeliği, sunumu ve ruhu ile tadı damağınızda kalacak bir deneyim olan bu yemekler, Japon kültürüyle tanışmanız için de harika bir fırsat olabilir.