Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesinden ve Metaverse’ün internetin geleceği olarak gösterilmesinden sonra adını gittikçe daha sık duymaya başladık. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise Metaverse’ü “İnternetin yerini almayı, sanal hayatı gerçek hayatla birleştirmeyi ve herkes için sonsuz yeni oyun alanları yaratmayı amaçlayan bir sanal gerçeklik yapısı” olarak tanımlıyor. Zuckerberg, bu yeni platformun daha sürükleyici olacağını, insanların sadece ona bakmakla kalmayıp deneyimin içinde olacağını söylüyor.
Bu yeni evrende kullanıcılar kendilerini temsil etmek için avatar oluşturuyorlar. İnsanlar, dijital temsilleri olan avatarları aracılığıyla işte veya oyunda bir araya gelebilir, ofiste karşılaşıp konuşabilir, konserlere gidebilir ve aynı sanal mağazada kıyafet deneyebilirler.
Metaverse terimi ilk olarak yazar Neal Stephenson tarafından 1992 yılında bilim kurgu romanı "Snow Crash"de kullanılmış. Bazı video oyunu toplulukları, Roblox (çocuklar ve gençler tarafından yaratılan sayısız oyunu içeren bir platform) veya Fortnite gibi, meta-evrenlerin tohumlarını zaten yarattılar. Hatta Nisan ayında Fortnite'ta avatar olarak karşımıza çıkan rapçi Travis Scott'ın verdiği beş sanal konseri 12 milyondan fazla oyuncu takip etti.
Metaverse evrenine şirketlerin kendi oluşturduğu uygulamalar ve platformlardan girmek mümkün. Aşağıda birkaç örnek platformu sizler için derledik:
Decentraland Mana: 90 bin 601 parselden oluşan 3 boyutlu bir sanal gerçeklik platformu.
Axie Infinity: Ehterium tabanlı kripto para birimlerinin kullanıldığı NFT tabanlı çevrimiçi bir video oyunu.
Sand: Oyunculara kendi dünyalarını yaratma ve deneyimleme şansı sunan bir Metaverse projesi.
Star Atlas: Blok zincir teknolojisi üzerine inşa edilmiş uzay temelli bir strateji oyunu.
Roblox: Günlük 47 milyon kullanıcısı ve 9,5 milyon geliştiricisi ile yepyeni bir sanal gerçeklik tecrübesi sunan Metaverse platformu.
Sanal gerçeklik gözlükleri, artırılmış gerçeklik gözlükleri, dokunsal eldivenler, kask ve diğer ekipmanlarla üç boyutlu Metaverse deneyimini yaşamak mümkün. Bu ekipmanlar Google, Facebook, Microsoft gibi dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri başta olmak üzere birçok şirket tarafından üretilip satılıyor.
Fiziki dünyayı sanal ortama taşıyan Metaverse üzerinden arsa satın almak, son günlerin popüler gündem konularından biri haline geldi.
Metaverse’ün hizmet sunucularından The Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels ve Somnium Space sadece bir haftada yaklaşık 100 milyon dolarlık arazi sattı. Hepsi satışları kendi kripto para birimleriyle yaparken, bunlar arasında öne çıkansa The Sandbox’taki 4,3 milyon dolarlık arazi oldu.
Metaverse’te arsa satın almak için seçtiğiniz bir platform üzerinden kendinize dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler veya sanal cüzdan üzerinden kripto para ile arsanızı satın alabilirsiniz.
Metaverse’te satın alınan arsaları kullanıcıların kendilerinin tasarlaması veya bu alanları platform içerisinde inşa etmesi bekleniyor ancak kullanıcılar başka tasarımcılar ve kullanıcılara geçici süreyle bu arsaları da kiralayabilirler. Bazı platformlar bu uygulamaya izin verirken, bazı platformlarda kullanıcılar arsalarını yalnız kendileri kullanabiliyor.
Metaverse dünyasında Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parsel satıldı
Ovr tabanlı Metaverse platformunda; Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parsel satıldı. Dünyanın 1,6 trilyon parsele bölündüğü bu sanal evrende Türkiye’nin en değerli arazileri çoktan satın alınmış durumda. İstanbul’daki Metaverse arsa fiyatları 200 liradan 20 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Satın alınan yerlerin İstiklal Caddesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, FSM Köprüsü, Ortaköy, Rumeli Hisarı, Kadıköy, Nişantaşı, Bebek gibi gerçek hayatta da ülkemizin en değerli alanlarından olması dikkat çekiyor.
Metaverse’te sınırlı sayıda arsa yok. Örneğin; Fenerbahçe Stadı satın alınmış gibi görünse de bu sadece tek bir platformda yapılan bir satış anlamına geliyor. Dünya haritası başka platformlar tarafından kullanılıp aynı piksel tekrar satışa çıkarılabiliyor. Arsa değerini belirleyen şey ise platforma yönelik talep, platformun kendi güvenilirliği ve bilinirliği. Tüm kullanıcılar arsa satın alırken, satın aldıkları platformu çok iyi değerlendirmek zorundalar.
Metaverse, markalar ve şirketlerin görünürlük almalarında ve gelişmesinde büyük bir fırsat olarak görülüyor. Örneğin pandemi nedeniyle uzaktan çalışanların, Metaverse’te daha fazla iletişim kurabilecekleri ve daha üretken olabilecekleri düşünülüyor.
Sanal gerçeklik araçlarının yardımı sayesinde Metaverse evreninde bulunan ofisinizde oluşturduğunuz avatarınızla kendinize ait bir çalışma masası da oluşturabiliyorsunuz. Kendi bilgisayarınızı Metaverse’te iş bilgisayarı olarak kullanabiliyor, iş arkadaşlarınız avatarlarıyla bir araya gelebiliyor ve toplantılar gerçekleştirebiliyorsunuz. Yani gerçek dünyadaki ofis hayatınızı Metaverse’te yaşıyorsunuz.
İçerikte yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi olmayıp, bilgilendirici niteliktedir. Borusan Otomotiv, içerik doğrultusunda alınan kişisel karar ve tercihlerle ilgili sorumluluk kabul etmemektedir.