Gelişen teknolojilerle birlikte bilgisayarların karşısına oturma devri sona eriyor; bilgisayarlarımızı cebimizde taşıyor hatta "giyiyoruz". Sağlıklı yaşam teknolojilerinde örneklerini gördüğümüz giyilebilir cihazlar artık moda trendleri arasında yer alıyor. Teknoloji ve modayı bir araya getiren bu yeni trende yakından bakıyoruz.
Giyilebilir teknolojilerin tarihi 16. yüzyılda cep saatinin icat edilmesine kadar dayanıyor. Ancak bugün bildiğimiz haliyle giyilebilir teknolojilerin ilk örneği 1994 yılında Toronto Üniversitesi’nden Edgar Matias ve Mike Rucci‘nin bilekte taşınabilir bilgisayarı tanıtmasıyla ortaya çıkıyor. 2002 yılında ise giyilebilir teknolojiler form değiştiriyor ve İngiltere’de Reading Üniversitesi’nde Sibernetik Profesörü olan Kevin Warwick‘in tasarladığı kolyeyle teknoloji dünyası tanışıyor.
Warwick’in sinir sistemine bağlı olan kolyeyi Warwick’in eşi takıyor. Kolye, kablolar aracığıyla Kevin Warwick’in sinir sisteminden aldığı sinyallere göre renk değiştiriyor.
Günümüze geldiğimizde giyilebilir teknolojiler kablolarından kurtularak moda trendleriyle birlikte çok farklı formlarda ve şık tasarımlarla karşımıza çıkıyor. En yaygın dijital mücevherler arasında; yüzükler, küpeler, broşlar, bileklikler ve bilezikler yer alıyor. Kablosuz olarak diğer akıllı cihazlara bağlanabilen dijital mücevherler veri toplayıp, topladıkları verileri işleyerek akıllı telefonlarla paylaşabiliyorlar. Gelin şimdi teknoloji ve moda dünyasının dikkat çeken dijital mücevherlerine birlikte bakalım.
Bellebeat imzası taşıyan Leaf, en basit tanımıyla bir aktivite takip cihazı. Gerek gelişmiş yetenekleri gerek şık tasarımıyla dikkat çeken Leaf, bir kolye gibi takılabilmesinin yanı sıra bir bileklik veya broş gibi de kullanılabiliyor. Herhangi bir ekranı veya kontrol düğmesi bulunmayan Leaf, dışarıdan bakıldığında bir mücevherden farksız. Doğal malzemelerden üretilen Leaf’in tasarımında, ahşap kompozit malzemeler ve hipoalerjenik paslanmaz çelik kullanılıyor.
Aktivite takibi yapabilen Leaf aynı zamanda farklı aktiviteler için hatırlatıcı bildirimler de gönderebiliyor. Kadınlara özel tasarlanan Leaf ile menstrüel döngü takibi de yapılabiliyor. Leaf’in yetenekleri bunlarla da sınırlı değil; Leaf ile stres direnci, meditasyonlar ve uyku alışkanlıkları da izlenebiliyor. 7/24 bağımsız olarak çalışabilen Leaf’i kullanmak için akıllı telefonunuzu yanınızda taşımak zorunda da değilsiniz. Cihaz, akıllı telefonlar olmadan da verileri kendi hafızasında saklayabiliyor. Leaf’in en dikkat çekici özelliklerinden bir diğeri de tek bir değiştirilebilir pil ile 6 ay kullanılabilmesi. Bu sayede şarj aletleri ve kablolardan da kurtuluyorsunuz.
Sade ve şık bir tasarımla gelen Motiv Ring, gelişmiş özellikleri bulunan bir akıllı yüzük. Titanyum kullanılarak tasarlanan Motiv Ring sıradan bir yüzüğe göre çok daha dayanıklı ve 50 metre derinliğe kadar su geçirmez bir yapıya sahip. Motiv Ring aktivite takibinin ötesinde aktif kalp atış hızını da takip edebiliyor. Üzerinde yer alan gelişmiş sensörleri sayesinde Motiv Ring uyku takibini de otomatik olarak yapabiliyor. Motiv Ring’i benzerlerinden ayıran en önemli özelliği online güvenlikte sağladığı ekstra önlem ve faydalar. Akıllı yüzüğü kullanarak iki adımlı doğrulama yapabiliyor veya online hesaplarınıza şifre kullanmadan erişebiliyorsunuz.
Üç günlük pil kullanım süresine sahip olan akıllı yüzük, Leaf Urban’da olduğu gibi akıllı telefonlar olmaksızın topladığı verileri dahili hafızasında yedekleyebiliyor.
İlk bakışta sıradan bir aktivite takip bilekliği gibi gözüken Fitbit Flex 2, sahip olduğu aksesuarlarla bir dijital mücevhere dönüşüyor. Ana gövdeden ayrılabilen takip sensörü sayesinde Fitbit Flex 2; bileklik dışında şık bir kolye veya bilezik olarak da kullanılabiliyor. Su geçirmez yapıdaki akıllı bileklik ile; adımlarınızı, gün içerisinde katedilen mesafeyi, yakılan kalorileri, aktif dakikaları, saatlik aktivitenizi ve durağan sürenizi takip edebilirsiniz. Fitbit Flex 2 ile otomatik olarak uykunuz da izlenebiliyor. Bu sayede ne kadar süre ve ne kadar kaliteli uyuduğunuzu akıllı telefonunuz üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Fitbit Flex 2’nin uykuyla ilgili en dikkat çeken özelliği ise sessiz alarm yeteneği. Bu sayede sadece sizin hissedebileceğiniz şekilde alarm kurabiliyor ve sabahları çok daha huzurlu bir şekilde uyanabiliyorsunuz.
Akıllı telefonunuz ile eşleşen akıllı bileklik telefonunuza bir çağrı veya bildirim geldiğinde bileğinizde titriyor ve üzerinde yer alan LED ışıklarla da sizi uyarıyor.
Sadece yüzüğünüzü kullanarak alışveriş yapma fikri kulağa nasıl geliyor? NFC (Near Field Communication – Yakın Alan İletişimi) teknolojisini kullanan Akıllı yüzük McLEAR Ring ile güvenli bir şekilde temassız ödeme yapabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken McLEAR Ring’i alışveriş sonrasında POS cihazına yaklaştırmak. Akıllı yüzük ile temassız ödeme, açık havada spor yaparken yanında cüzdan taşımak istemeyenler için hayat kurtaran bir özellik. Çizilmelere ve suya dayanıklı olarak tasarlanan McLEAR Ring, hipoalerjenik malzeme kullanılarak tasarlanmış. Akıllı yüzük McLEAR Ring dışında yine NFC teknolojisini kullanan farklı yeteneklere sahip akıllı NFC yüzükler de bulunuyor. Bu NFC yüzükler ile temassız ödemeye ek olarak; veri transferi, uyumlu cihazları kontrol, link ve kimlik bilgisi paylaşımı yapılabiliyor. Kullanım senaryolarına örnek vermek gerekirse; akıllı telefonunuzu şifre girmeden açabilir, NFC uyumlu akıllı kapıları açıp kilitleyebilirsiniz. Bir arkadaşınızla Wi-Fi bilgilerinizi ya da akılda tutması imkansız bir internet adresini mi paylaşmanız gerekiyor? NFC yüzüğünüzü arkadaşınızın uyumlu akıllı telefon veya tabletine yaklaştırarak istediğiniz verileri transfer edebilirsiniz.
NFC yüzükler pilsiz olarak çalışabiliyor. Evet, yanlış okumadınız NFC yüzükleri kullanmak için hiçbir zaman şarj etmeniz gerekmiyor.
Düzenli bir yaşam için not almak büyük bir önem taşıyor. Ancak kalem, kağıt veya akıllı telefonunuzu kullanarak not almak her zaman çok pratik olmayabiliyor. İşte tam bu noktada Senstone öne çıkıyor. Akıllı bir ses kayıt cihazı olan Senstone’u kullanarak tek bir dokunuşla zahmetsizce sesli notlar almak mümkün. Şık bir dijital mücevher görünümüne sahip olan Senstone; bir bileklik, bir kolye veya bir broş gibi kullanılabiliyor. Kaydedilen sesli notları akıllı telefonlara etiketler atayarak aktarmak, bu sayede aradığınız kayıtları kolay bir şekilde bulmak mümkün.
Senstone’un en önemli özelliği 12 farklı dilde kaydedilen sesli notları otomatik olarak metin halinde kaydedebilmesi.
Dijital mücevher kategorisinde tasarlanması en güç ürünlerden biri belki de küpeler. Her gün aynı küpeyi takmak istemeyeceğiniz de düşünülürse tasarımcıların işi daha da zorlaşıyor. Joule, bu noktada akılcı bir çözümle geliyor ve modüler yapısı sayesinde hali hazırda sahibi olduğunuz küpeleri akıllandırıyor. Tek yapmanız gereken sahip olduğunuz küpenizin arka aparatı yerine Joule’u kullanmak. Bu sayede en sevdiğiniz küpelerinizi aktivite takibi yapmak, kalp atış hızınızı ölçmek veya yaktığınız kalori miktarını görüntülemek için kullanabiliyorsunuz. Dünyanın en küçük ve en hafif aktivite takip cihazı olarak öne çıkan Joule, sadece 1,5 gram ağırlığında.
Mücevher kutusu şeklinde tasarlanmış taşınabilir bir şarj aletiyle gelen Joule’u gün sonunda kutusuna koymanız yeterli. Bu özel şarj kutusu 10 kullanıma kadar kablosuz olarak Joule’u şarj edebiliyor.
Moda trendlerini yakından takip ediyorsanız paylaştığımız dijital mücevherler ile tarzınızı yansıtabilirsiniz. Dijital mücevher seçerken modüler yapılarıyla farklı kullanım amaçlarına uygun olmalarına ve pil kullanım sürelerine dikkat etmeyi unutmayın.