Sosyal hayatta insan kalabalıklığından uzaklaşmak; temiz havada, daha dingin ortamlarda sosyal mesafeye dikkat ederek vakit geçirmek son dönemde herkes tarafından önemseniyor. Bu durum ne zamana kadar böyle devam eder bilinmez ama insanlar sosyalleşme planları yaparken bu tarz detaylara bir süre daha dikkat edecek gibi görünüyor.
Elbette ki bu yeni durum, sadece gün içindeki sosyal aktiviteler için geçerli değil. Bu süreçle beraber, insanların seyahat alışkanlıklarında ya da uzun vadeli planlarında da çeşitli değişimler meydana geliyor. Üstelik havalar ısınmış ve güzel bir yaz tatili düşüncesi herkesin aklına girmişken insanlar, yeni normal kavramına uygun, güvenli bir tatil arayışı içindeler. Bu arayış da okları belli bir noktada yoğunlaştırıyor: Tekne ve yat turizmi...
Denizden ve güneşten vazgeçmeyenler, bu yıl hayallerindeki yaz tatilini gerçekleştirebilmek için teknede seyahat etme ve konaklama düşüncesine son derece sıcak bakıyorlar. Kalabalıklardan uzak, hijyen endişesi olmadan sevdiklerinizle baş başa kalabileceğiniz güzel bir tekne tatili fikri kulağınıza nasıl geliyor? Şimdiden heyecanlanıyor ve en güzel koyların tadını çıkarmak için sabırsızlanıyorsanız tekne tatiliyle ilgili tüm detaylar burada...
Daha bireysel ve izole tatil anlayışından önce Türkiye’deki deniz kültüründen yani deniz turizminden bahsetmekte fayda var. Bilindiği üzere Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke. Bu nedenle de özellikle uygun iklim koşulları ve tertemiz otantik koylarıyla Ege ve Akdeniz, birçok yat limanı işletmesine ve marinaya sahip.
Deniz turizminde yaşanan gelişmelerle birlikte de insanların denizden yararlanma imkanları her geçen gün artıyor. Özellikle önceden genellikle spor ve eğlenceye yönelik olarak tercih edilen yatçılık, artık dinlenme ve tatil amaçlı olarak da fazlasıyla talep görmeye başladı. Akdeniz’in temiz ve güzel kıyılarının bu konuda uluslararası deniz turizmi faaliyetlerinin bir parçası haline gelmesiyle de yatçılık, kısa tekne turları ve mavi yolculuk gezileriyle beraber Türkiye’de büyük bir popülerlik kazandı.
Mavi yolculuk tatil konseptini Türkiye’nin dünyaya tanıttığını söylemek de yanlış olmaz. Türkiye’de geleneksel Akdeniz tekne yapım yöntemleriyle inşa edilen ahşap gulet filosu sayesinde, mavi yolculuk konforlu, eğlenceli ve sade bir tatil anlayışı olarak öne çıkmayı başardı.
Kısacası Türkiye, güney kıyılarında farklı beklentilere hitap eden pek çok rota ve tekne tatili seçeneği barındırıyor. Bu tekne tatili seçeneklerinden öne çıkan konsept ise son dönemde sıkça duyulan mavi yolculuk. Peki, mavi yolculuk nedir?
Mavi yolculuk aslında, Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen ünlü şair Cevat Şakir Kabaağaçlı ve Sabahattin Eyüboğlu gibi aydınların dilimize kazandırdığı bir tabir. Medeniyetten uzaklaşmak ve doğanın, denizin tadını çıkarmak isteyen bu kişiler, eşsiz vakit geçirdikleri tekne gezintilerine “mavi yolculuk” adını veriyor. Daha sonra bu durum yayılıyor ve tekne/yat kiralama yoluyla belli bir süreliğine çıkılan tatillere mavi yolculuk denilmeye başlanıyor.
Neredeyse yarım asırdır süren mavi turlar, deniz, güneş, temiz hava ve doğanın birleştiği muhteşem bir tatil alternatifi oluyor. İnsanlara seçtikleri bir tekneyi kiralayarak Ege ya da Akdeniz’in dingin, huzurlu ve berrak koylarını keşfetme fırsatı veren mavi turlar, genellikle 4-7 gün arası sürüyor. Ayrıca mavi tur tekneleri her kiralama öncesinde titiz bir şekilde dezenfekte ediliyor, tur sırasında da temizlik işlemleri devam ediyor.
Şehir hayatının stresinden arınarak izole bir tatil konsepti sunan mavi yolculuk, denizin üzerinde suyun sesini dinleyerek keyifli zaman geçirilmesine olanak tanıyor. Üstelik mavi turda nasıl bir tatil geçireceklerini bu yolculuğa çıkan kişilerin kendileri belirliyor. İsteyen bol bol kitap okuyup arada yüzerek daha sakin bir tatil geçirirken isteyen ise su sporlarına ve farklı aktivitelere yer açarak daha hareketli bir seyahat geçirebiliyor.
Mavi tur denilince akla ilk gelen geleneksel ahşap tekneler, kendi içlerinde üç kategoriye ayrılıyor. Bu teknelerin özelliklerini inceleyerek rotanızı maviliklere çevirmeden önce tatiliniz için en konforlu ve en uygun olanına karar verebilirsiniz.
Bu geleneksel tekne çeşitlerinin yanında istenildiği takdirde modern yatlar ile de mavi yolculuk yapılabilir. Üstelik modern yatlar mürettebatlı ya da mürettebatsız olarak da kiralanabilir. İşte, mavi yolculuğa uygun modern yat çeşitleri:
Mavi tur teknelerinde günlük yaşamın nasıl ilerlediği daha önce mavi yolculuk yapmamış olan kişiler tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Son derece sade ama bir o kadar dingin ve keyifli bir yaşam sunan mavi turda, gündüz suyun berraklığı, gece ise güvertede yıldızların yakınlığı sizi şaşırtabilir.
Her sabah farklı bir koyda uyanıp demir attığınız yeni koydaki güzellikleri erkenden keşfetmeye başlayabilirsiniz. Hatta suyun içinde vakit geçirdikten sonra karaya çıkıp koyların tepelerine kurulmuş küçük kasabalar, tarihi yerler (antik kentler vs.) ve köy pazarlarını da ziyaret edebilirsiniz. Öğle yemeğinden sonra ise akşam yemeğinin yeneceği koya doğru hareket etmeye başlayabilirsiniz. Bu koyda gün batımını izlemek ve yemekten önce denizdeki akşam dinginliğinin tadını çıkarmak hoş bir fikir olabilir.
Sohbetler eşliğinde yenilen akşam yemeğinden sonra ise isteğe bağlı olarak müzik, kitap ya da yanınızda getirdiğiniz kutu oyunları akşama eşlik edebilir. Uyumak için ise kamarada yatağınız hazır olacağı gibi hafif serin olan güverte de son derece cazip bir seçenektir.
Mavi yolculukta, yiyecek ve içecekleri ziyaretçiler karşılar. Tekne mürettebatı size konaklayacağınız gün ve kişi sayısına göre bir yiyecek-içecek listesi iletir. Bu listede dilerseniz değişiklikler yapıp son haline getirebilirsiniz.
Ayrıca mavi yolculuktaki yemekler teknedeki aşçı tarafından yapılıp servis edilir. Her gün teknede yemek yemek istemediğiniz durumlarda ise tekne mürettebatı koylarda bulunan restoranlarda sizin adınıza rezervasyon yapabilir.
Tekne yolculuğuna çıktığınızda ruhunuzun ve bedeninizin dinleneceği kesin. Yine de biraz daha hareketli bir tatilden hoşlanıyorsanız kiraladığınız teknenin imkanları dahilinde yüzme, kitap okuma ya da bol bol sohbet etme dışında da birçok aktivite yapabilirsiniz. Örneğin teknede gerekli ekipman mevcut ise;
Mavi yolculuktan keyif alabilmek için tekne rotalarının doğru bir şekilde belirlenmesi de oldukça önemli. Türkiye zengin koylarıyla ünlü olduğu için bu tarz bir yolculuğa çıkmaya karar verdiğiniz an önünüzde birçok farklı rota alternatifi beliriyor. Göcek, Bodrum, Fethiye, Marmaris ya da Yunan Adaları koyları özellikle öne çıkıyor. Ayrıca Kaş/Kalkan bölgesi de son yıllarda tekne turizmi açısından oldukça popüler.
Mavi yolculuk yapanlar tarafından en çok tercih edilen rotalar ise aşağıdaki gibi:
Yaz tatilinde tekne ya da yat kiralayarak yapabileceklerinizin yanında kendi tekne veya yatınızı satın alıp Türkiye’nin en güzel koylarını gezmeniz mümkün. Tekne ya da yat alırken dikkat etmeniz gereken noktaları ise aşağıda bulabilirsiniz.
2020 yaz sezonunda güvenli bir tatil için tekne ya da yat kiralama fikrinin yanında gelecek seyahatlere de yatırım yapmak için tekne ya da yat satın almayı düşünmeniz çok olası. Ama unutmamak gerekir ki çok farklı konseptlerde ve farklı ihtiyaçlara hitap eden bir sürü tekne çeşidi bulunuyor. Bu noktada öncelikli olarak bir tekneden beklentilerinizi tespit etmeniz süreci kolaylaştıracaktır. Tekne almadan önce hangi unsurları göz önüne almanız gerektiği konusunda aşağıdaki basamakları izleyebilirsiniz:
Tıpkı otomobil seçerken olduğu gibi tekne ya da yat satın alırken de yaşam şeklinizi yani tekneyi hangi amaçla, kaç kişi kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Böylelikle aradığınız performans ve konfora çok daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Teknede kaç kişilik yolculuk yapmayı planladığınız, seçiminiz konusunda oldukça yol gösterici olur. Kalabalık bir aile ya da arkadaş grubuysanız teknenin taşıma kapasitesine özellikle dikkat etmelisiniz. Bu noktada mevcut tekne malzemelerinin (can yeleği, filika vs.) yeterli olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Teknelerin sahip olduğu motor kapasiteleri birbirinden farklılık gösterir. İhtiyacınız olan motor kapasitesini ise gitmek istediğiniz mesafelere göre seçebilirsiniz. Ayrıca hız sizin için önemliyse buna yönelik jet motorlarını tercih edebilirsiniz.
Tekneyi nerede tutacağınız konusu da seçim yaparken belirleyici özellik taşır. Örneğin, tekneyi bir marinada tutacaksanız ve yaz-kış kullanacaksanız boyut konusunda problem yaşamayabilirsiniz. Fakat tekneyi yazın demirleyip kışın karaya çıkarmak istiyorsanız boyutunun bu işleme uygun olduğundan emin olun.
Tekneler ve yatlar titiz bir bakım isteyen ulaşım araçlarıdır. Bu sebeple; güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilmek için düzenli aralıklarla bakımlarının yapılması şarttır. Yapılan temizlik, teknenin çeşidine ve cinsine göre değişse de amaç aynıdır: Teknenin ya da yatın eskimesini geciktirmek ve temiz olmasını sağlamak.
Bu doğrultuda tekne ya da yat temizliğini kendiniz yapacağınız gibi profesyonel olarak yat ve tekne temizliği yapan firmalarla da anlaşabilirsiniz. Kendiniz yapmak istediğiniz takdirde ise aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:
Tedbirlerin yavaş yavaş yumuşatıldığı, seyahat yasaklarının kalktığı bu dönemde güvenli, konforlu ve bir o kadar da güzel bir tatil geçirmek herkesin hayali. Bu hayale ulaşmak ve masmavi denizin, doğanın tadını çıkarmak için tekne tatili yaparak sevdiklerinizle beraber huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.