Aslında Avrupalı gezginler tarafından ortaya çıkarılan bu tatil türü, gezginlerin otellerden sıkılmasıyla ortaya çıkıyor. Glamping için Türkiye’deki birçok seçeneği keşfetmeden önce “glamping nedir” sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde inceleyelim.
Glamping kelime anlamı olarak, İngilizce’deki “glamorous” (büyüleyici) ve “camping”den (kamp yapmak) geliyor. Özellikle pandemi süreciyle hayatımıza giren bu tatil türü; büyük oteller ve kapalı alanları tercih etmek istemeyen, alternatif tatil seçeneklerini denemek isteyen, doğayı seven ama bir o kadar da konforuna önem veren tatilciler için oldukça ideal.
Lüks ve konforlu olması, tamamen doğada olmasına rağmen size hizmetler sunan bir tesisin içinde yer alması gibi faktörler kamp deneyimini farklı bir boyuta taşıyor. Yani kalacağımız yerin elektrik ve suya, uyku tulumu yerine yatağa, duş almak için banyoya, ısınmak veya serinlemek için çeşitli imkanlara sahip olması gibi temel konforu sağlayacak şekilde düzenlenmiş olması demek.
Sadece bu kadar da değil, glamping yapmak isteyenlerin, konaklamaları boyunca istedikleri zaman çeşitli aktivite seçeneklerine dahil olmaları da mümkün. Su sporları, trekking, balıkçılık, rafting gibi aktivitelerin yapılması da glamping tatil türünde aranan kriterlerden.
Glamping Türkiye’de yeni duyulmaya ve yaygınlaşmaya başlasa da aslında tarihi çok eskilere dayanıyor. Yeni türde bir kampçılık olan glamping’in tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönemde yaşayan kralların ve hükümdarların kullandığı saray çadırları glamping türünün ilk örnekleri sayılabilir.
20. yüzyılda ise Amerikalı ve Avrupalı gezginlerin Afrika safari gezilerinde glamping izleri görülüyor. Konforuna düşkün gezginler, vahşi doğanın ortasında kurdukları alanlarla hem rahat hem de macera dolu bir gezi yapmış oluyorlar.
Glamping günümüzde ise otellerde veya klasik konaklama yerlerinde kalmak istemeyen, doğayla iç içe olmayı seven ancak konforuna da önem veren tatilcilerin yeni gözdesi olmuş durumda.
1- Erciyes Dağı, Kayseri
Kayseri’de bulunan Erciyes Dağı, 3917 metrelik yüksekliğiyle kış glamping’i ve kış sporları için oldukça uygun bir yer. Zirve tırmanışı, kayak gibi kış etkinlikleri için de uygun olan bölgede glamping yaparak keyifli bir kış tatili geçirmek mümkün.
2- İğneada, Kırklareli
Muhteşem bir doğaya sahip olan İğneada, longoz ağaçları ile çevrili bir alanda konforla lüksü bir araya getirerek sakin ve huzurlu bir kış glamping’i geçirmek için gayet uygun bir bölge.
3- Kapadokya, Nevşehir
Nevşehir ili sınırları içerisinde bulunan Kapadokya, turistlerin oldukça uğrak yerlerinden biri. Yazın balon turlarıyla tanınan bölge, aslında kış glamping’i için birçok olanak sunuyor. Hem tarihi dokusuyla hem de kışın karlar içinde harika bir kış glamping’i geçirmek için mükemmel bir yer.
4- Bozdağ, İzmir
İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ, daha çok kayak merkezi olarak tanınıyor. Antik dönemlerdeki adı Tmolos olan bu dağ, Ege Bölgesi’nin en yüksek üçüncü noktasından biri. Kış glamping’i için de oldukça uygun olanaklara sahip.
5- Kaz Dağları, Çanakkale-Balıkesir
Harika bir kış glamping’i için Kaz Dağları’nın en yüksek noktası olan İga Dağı, 1774 metre olmasına rağmen kışın çetin geçtiği dağlarımızdan biridir. Doğanın kalbinde, bembeyaz bir glamping için İga Dağı tercihleriniz arasında olabilir.
6- Sapanca, Sakarya
İstanbul’dan ulaşımı çok kolay olan, Sakarya’ya bağlı Sapanca bölgesi ise kış glamping’i için birçok olanak sunan oldukça keyifli bir bölge. Sapanca Gölü kıyısında, ağaçların arasında sakin bir tatil geçirirken yine aynı bölgede bulunan Maşukiye’de ise kış sporları için oldukça uygun alan mevcut.
7- Bozburun, Muğla
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Bozburun’da da oldukça keyifli ve huzurlu bir kış glamping’i geçirebilirsiniz. Coğrafyaya özgü muz, limon ve narenciye ağaçlarıyla dolu alanda şehirden uzak, keyifli ve huzurlu vakit geçirebilirsiniz.